De rente op spaarrekeningen is al een hele tijd uitzonderlijk laag, waardoor uw spaargeld nauwelijks nog intrest oplevert. Levert het eigenlijk wel wat op?
Er knabbelt namelijk iets aan uw spaargeld. U merkt er momenteel misschien weinig van, maar na een tijdje ontstaat er toch een aanzienlijk gaatje; en dat gaatje wordt alsmaar groter.

Dat geknabbel heet inflatie!
Door algemene prijsstijgingen daalt uw koopdracht alsmaar meer en kan er met uw spaarreserves minder aangekocht worden. Inflatie is er altijd al geweest en zal er altijd blijven. Maar door de uitzonderlijk lage spaarrente wordt uw vermogen nu ook echt aangetast en dat is voelbaar in uw portemonnee. Als u niets doet dan ontstaat er door dat geknabbel een aanzienlijk gaatje in uw vermogen. Als u uw geld op uw spaarrekening laat staan en denkt “gewoon spaarzaam te zijn” ; zal de waarde van uw vermogen door de inflatie achteruitgaan en doet u uzelf te kort.

Daar is iets aan te doen: beleggen!
Maar is dat wel veilig? Beleggen waarin? En hoe? Wanneer moet ik ermee beginnen?

Heel wat mensen redeneren dat ze pas kunnen starten met beleggen als ze over een omvangrijk kapitaal beschikken, maar dat hoeft helemaal niet! Wanneer iemand zijn droomhuis wenst aan te kopen wacht hij ook niet tot het kapitaal hiervoor vergaard is. Hij onderschrijft een woonkrediet en betaalt elke maand eenzelfde bedrag gedurende een langere periode terug.
Hetzelfde principe is ook voor beleggen van toepassing. Het verleden toont aan dat maandelijks eenzelfde bedrag beleggen over een langere periode meer rendement opbrengt dan geld te laten staan op een spaarrekening.
Het voordeel van gespreid beleggen is dat het risico van grote koersschommelingen opgevangen wordt. De emotie wordt er als het ware uitgehaald. Want laten we eerlijk zijn, de algemene psychologie van een belegger is als volgt:

Door structuur aan te brengen en maandelijks een klein bedrag te beleggen creëert u rust en overzicht. Iets wat ook gerealiseerd wordt bij een spaarrekening, maar dan met de mogelijkheid tot een hoger rendement.

Dat gespreid beleggen echt de moeite loont heeft het magazine ‘De Tijd’ aangetoond in een artikel in 2016.
Het artikel vergelijkt de éénmalige belegging van een groot bedrag, met het gespreid beleggen van kleinere bedragen over een periode van 7 a 8 jaar.
Het artikel is al enkele jaren oud, maar het principe blijft hetzelfde.

Bron: De Tijd

In de afbeelding hierboven zijn twee scenario’s te zien:

  1. Starten met beleggen in december 2007 : het hoogtepunt van de beurzen, net voor de crash van 2008.
  • Wanneer u in december 2007 € 100.000,- (éénmalig) zou hebben belegd, dan zou dat kapitaal in 2015 (8 jaar later)  € 103.765,- waard zijn geweest.
  • Had u deze € 100.000,- gespreid belegd;  oftewel  maandelijks € 1.030,-  gedurende 8 jaar, dan was het kapitaal in 2015  € 136.038,- waard.
  1. Starten met beleggen in februari 2009: het dieptepunt van de beurzen, net na de crash van 2008
  • Wanneer u in februari 2009 € 100.000,- (éénmalig) zou hebben belegd, dan zou dat kapitaal in 2015 (7 jaar later) € 220.148,- waard zijn geweest.
  • Had u deze € 100.000,- gespreid belegd;  oftewel maandelijks € 1.204,-  gedurende bijna 7 jaar, dan was het kapitaal in 2015 € 135.279,- waard.

Wat toont dit artikel aan? Dat bij gespreid beleggen nagenoeg hetzelfde rendement wordt gehaald, of u nu in “goede” of in “slechte” tijden begint.  U heeft geen glazen bol nodig om redelijke rendementen te behalen, mits u uiteraard goed geïnformeerd en geadviseerd wordt.

Bij Kantoor Janssen beschikken we over voldoende kennis en ervaring om u wegwijs te maken in de wereld van beleggen. Met sparen alleen doet u uzelf tekort. U hoeft niet te wachten tot u een omvangrijk kapitaal bezit. Op elk moment kunt u starten met beleggen; voor uzelf, uw kinderen, kleinkinderen… En waarin beleggen? Dat is volledig afhankelijk van uw wensen en voorkeuren en kan zelfs met kapitaalbescherming.

Contacteer ons voor een vrijblijvend en persoonlijk adviesgesprek, dan kunnen wij u er alles over vertellen.